Welcome to the Fantastic World of Yuan Zhi Yi

Sabtu, 25 Mei 2013

DALCA DAGING (PAKISTAN)


Bahan-bahan
  • 200 gr kacang kedelai - direbus
  • 200 gr daging lembu - dihiris
  • 100 gr lobak merah (wortel) - dipotong kecil2
  • 200 gr kentang
  • 100 gr kacang panjang - dipotong
  • 50 gr serbuk kari daging + sedikit air
  • 200 ml santan + air
  • Sedikit daun kari
  • Minyak masak dan garam
Bahan tumisan:
  • 3 biji buah pala
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 2 cm halia - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 2 biji bawang besar - dikisar
 
Cara Produksi:
  • Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga berbau.
  • Masukkan bahan kasar kisar dan kacau rata. Kemudian tuangkan bancuhan serbuk rempah kari. Goreng hingga garing.
  • Seterusnya masukkan daging dan perlahankan api. Masak hingga daging lembut.
  • Akhir sekali, masukkan kacang dhal, santan, sayur-sayuran dan garam. Masak hingga mendidih.

Kandungan Gizi:
·       Energi = 1889 kkal
·       Protein = 143,9 gr
·       Lemak = 83,3 gr
.       Karbohidrat = 160,6 gr

Tidak ada komentar: