Bahan-bahan
- 200 gr kacang kedelai - direbus
 - 200 gr daging lembu - dihiris
 - 100 gr lobak merah (wortel) - dipotong kecil2
 - 200 gr kentang
 - 100 gr kacang panjang - dipotong
 - 50 gr serbuk kari daging + sedikit air
 - 200 ml santan + air
 - Sedikit daun kari
 - Minyak masak dan garam
 
Bahan tumisan:
- 3 biji buah pala
 - 3 kuntum bunga cengkih
 - 5 ulas bawang merah - dikisar
 - 2 cm halia - dikisar
 - 3 ulas bawang putih - dikisar
 - 2 biji bawang besar - dikisar
 
Cara
Produksi:
- Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga berbau.
 - Masukkan bahan kasar kisar dan kacau rata. Kemudian tuangkan bancuhan serbuk rempah kari. Goreng hingga garing.
 - Seterusnya masukkan daging dan perlahankan api. Masak hingga daging lembut.
 - Akhir sekali, masukkan kacang dhal, santan, sayur-sayuran dan garam. Masak hingga mendidih.
 
Kandungan Gizi:
·      
Energi = 1889 kkal
·      
Protein = 143,9 gr
·      
Lemak = 83,3 gr
.       Karbohidrat
= 160,6 gr
Tidak ada komentar:
Posting Komentar